"What's in a name"

 

Er zijn van die momenten in je leven dat je een beslissing moet nemen die grote gevolgen hebben voor de rest van jouw leven en anderen. Zaken, die eigenlijk niet zijn terug te draaien en waar je wellicht bij het moment dat het je overkwam niet eens goed bij hebt stilgestaan.

 

Je partnerkeuze? Nee. Vroeger misschien wel, maar nu niet meer. Hoewel je natuurlijk hoopt dat je keuze 'for life' is, is een echtscheiding bijna overal in de wereld mogelijk en kunnen beiden ieders eigen weg weer vervolgen. Het wordt natuurlijk beroerder indien je je ook nog kinderen heb gekregen en jij en je partner hebben besloten uit elkaar te gaan. Dat is natuurlijk ook niet terug te draaien (abortus niet meegerekend), maar aangenomen dat kinderen groter worden , komt er een moment dat zij zelf voor hun leven kunnen kiezen en eigen beslissingen maken bij welke ouder zij willen blijven of wel dat zij op gegeven moment het ouderlijk huis verlaten.

 

Het belangrijkste moment in mijn leven was het geven van een naam aan mijn kinderen. Toen ik op het gemeentehuis de geboorten van mijn kinderen doorgaf en hun naam voorgoed werd vastgelegd in het geboorteregister, was er eigenlijk voor hen geen weg meer terug. Vanaf dat moment zullen zij met die (voor-)naam door het leven gaan. Ja, tegenwoordig mag veel. De geslachtsnaam/ achternaam is niet heilig meer. Die kan veranderen wanneer je trouwt. Tegenwoordig geldt dit zelfs voor beide geslachten. Als je volwassen bent kan je besluiten je voornaam, tegen een aanzienlijk bedrag overigens, te wijzigen, maar je naam bij geboorte blijft voor eeuwig in de boeken staan en zal ook bij genealogie (stamboomonderzoek) altijd uit deze boeken worden gehaald.

 

Dit belangrijke moment is menigeen zich niet bewust, maar zo'n naam heeft een invloed op de recht van het leven van het kind. Wie kent niet het liedje van Johnny Cash: 'a boy named Sue'. De voornaam bepaald een groot deel van het gedrag van het kind. Dat zou je in het begin misschien niet zeggen, maar naarmate het ouder wordt, zal een 'sterke' voornaam een kind anders vormen dan een 'halfzachte' naam. Wie in een speelfilm naar een held kijkt, hoort vaak de naam 'John'. Zelden heet de slechterik John. Een sterke naam heeft ook altijd maar één lettergreep. Ook als het kind opgroeit en tv kijkt zal de naam van de held blijven 'hangen' en -onbewust- invloed uitoefenen op zijn of haar gedrag. In dat opzicht zie ik overeenkomsten in het onderzoek van Sigmund Freud.

 

Namen van producten zijn ook bij marketing zeer belangrijk. Geef je een product een verkeerde naam, dan is de kans groot dat het product niet aanslaat, uitsluitend vanwege de naam. Wie heeft er in het verleden een Fiat "Croma" gekocht? Dat waren er in Nederland niet veel. Je gaat niet in een 'pakje margarine' rijden, toch. Daarentegen doet de Volkswagen “Golf” het heel wat beter. Kort en krachtig, synoniem voor watergolf (sterk en snel)

 

Ook bij het eten geeft een naam aan een product of maaltijd al een vooringenomen beeldvorming die, als je die eenmaal hebt, moeilijk meer is los te laten. Haaienvinnensoep? Kapsalon? Schone van Boskoop? Bij de eerste betwijfel ik of er echt haaienvlees in de soep zit, maar de gedachte erachter houdt mij tegen het eens te proberen. Ik zie steeds een vin door mijn soep heen en weer gaan. Bij de tweede dacht ik aan een dameskapper. Nooit aan een patat met salade, kaas en saus. Het heeft dan ook jaren geduurd voordat ik dit at, eigenlijk zelfs per ongeluk, toen ik het kreeg van een collega. Bij de derde weet 90% van mijn lezers wellicht niet eens wat het is. Als ik deze naam bij een appel zou leggen, zal men gauw een andere, bekendere appel kiezen. Toch is dit de echte naam van de Goudreinet.

 

Een naam moet iets in je oproepen, waar jij als koper je mee vereenzelvigen kan. Waar jij jouw karakter in terug vindt. Natuurlijk is niet alles voor iedereen even betaalbaar en daarom niet haalbaar. Maar het imago van een product bepaald jouw persoonlijkheid. Houdt je van sport? Dan straal je dat graag uit in bijvoorbeeld Adidas kleding of Nike schoenen. Ik zal juist om die reden dit niet kopen. Houd je van stijl? Apple of Fujitsu? Houd je van simpel en eenvoudig? Papermate of een Big pen? Loop je in een wollen trui of liever in Hugo Boss pak?

 

Nu terugkomend op de naam die jij je kind wilt gegeven: Zou jouw 'John' in een pak lopen of een wollen trui? En Isabelle? Een spijkerbroek of een jurk? En Sue?

 

Bedenk dus dat jij niet alleen de naam van je kind hebt bepaald, maar ook een deel van zijn of haar gedrag. Onwillekeurig geeft de naam een imago en zal men zich daar naar gaan gedragen. Dus weet wat je doet!

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

Lees ook eens van deze auteur de eerste twee hoofdstukken van zijn nieuwe boek

Steenrijk

 

Columns