Niet voor menselijke consumptie

'Handel is handel!', zullen vele ondernemers denken. Uiteraard hebben de meesten wel enige ethiek, maar er is een beduidende groep, die de mazen van de wet opzoeken. Soms grenst het aan het ontoelaatbare en soms kan ik er ook wel om lachen! Sommige creatieve ondernemers weten dankzij enkele mazen in de wet toch op een lucratieve manier producten te verkopen die overduidelijk niet meer geschikt zijn voor zijn broodwinning. Dan is het maar in hoeverre de consument dit doorziet.

 

Voor wie mij columns regelmatig leest, is bekend dat ik naast mijn pogingen om mijn schrijverstalent te vergroten, ook voor verschillende inspectiediensten werk(te) en tijdens controles nog wel eens wat discutabele producten tegenkwam. Het is dan altijd een leuk woordenspel tussen ondernemer en inspecteur, waarbij beiden zeer goed van elkaar weten wat er wel en niet kan, waarbij de ondernemer probeert te rationaliseren waarom het product niet onder de wet valt en de inspecteur hem van het tegendeel probeert te overtuigen. Meestal wint de inspecteur, maar soms heeft ook de ondernemer hem ook wel eens tuk. Aangezien ik aan beide kanten van het werk heb gestaan, -ik ben ook ondernemer geweest- ken ik de tructjes en tegelijkertijd ben ik ook wel gecharmeerd van de inventiviteit.

 

Hieronder een paar anekdotes. Wat doe je nu als je als supermarkteigenaar teveel pakken verse melk hebt ingekocht. Deze producten kennen een uiterste verkoopdatum. In tegenstelling tot ‘tenminste houdbaar tot’ geeft de uiterste verkoopdatum nadrukkelijk aan dat de verkoop na deze datum niet meer mag worden verkocht. In de Warenwet staat dat het strafbaar is gesteld dat een eetwaar bedoeld voor menselijke consumptie te verkopen na de uiterste verkoopdatum. (UVD) Deze slimme ondernemer zette een groot bord bij zijn pakken melk met de tekst ‘Voor de kat!’ Tja wat moet je daar nou mee als inspecteur? Iedereen kan bedenken dat deze wat afgeprijsde pakken melk wel degelijk door de consument zouden worden geconsumeerd. Maar waar is de verantwoordelijkheid van de klant? Die kan het ook lezen. Als hij het dan toch drinkt, is dat ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Laten we eerlijk zijn, één dag na UVD is de melk niet bedorven. En voor mensen met een kleine beurs scheelt het ook in de portemonnee.

 

Een handelaar in automaterialen had een partijtje lampen op de kop getikt -niet letterlijk- waarbij de importeur met hele kleine letters op de verpakking had geschreven: "Dagrijverlichting. Niet geschikt voor gebruik in de nacht!" De enige plaats waar je deze lamp kon monteren was op de plaats van de koplamp. Zie je het voor je? Een bestuurder iedere nacht zijn koplampen verwisselt? Op de factuur van de importeur naar de handelaar stond: "Bij verkeerd of ondeskundig gebruik is aansprakelijkheid uitgesloten!" De ondernemer had verder de verpakking ook niet gelezen en voelde zich natuurlijk bedrogen. Of hij ooit nog een partij van deze importeur koopt? Waarschijnlijk wel. Wellicht met een bordje erbij. “Extra helder licht: Speciaal voor gebruik buiten de openbare weg!” Handel is handel.

 

Een opgekochte afgekeurde partij dakgoten. ‘Daar moet toch ook wel iets mee te doen zijn?’, moet een ondernemer hebben gedacht. Jawel. Prima geschikt voor een hondenhok! Een hondenhok hoeft immers niet aan een bouwverordening te voldoen. Dit is zo’n moment waarbij bij mij de tranen in mijn ogen schieten van het lachen: Zie je het voor je: afgekeurde partijen radiatoren, niet goed geïmpregneerd hout, onvoldoende brandwerende bakstenen en te dunne dakgoten. Allemaal nog prima geschikt voor een hondenhok! Natuurlijk ziet een creatieve doe-het-zelver nog voldoende mogelijkheden om met deze materialen zijn eigen huis hiermee op te knappen. En het is een koopje, toch! Bedenk dat je bij brand of lekkage van de radiator niet verzekerd bent! De producten waren immers niet geschikt als bouwmateriaal. En de ondernemer? Tja, die hield zich aan de wet: Het was voor het hondenhok bedoeld. Dat was toch duidelijk? Ik zie zo’n hondenhok voor mij: compleet met centrale verwarming en een dakgoot van twee meter. Met een beetje geluk, als er nog een partijtje stoeptegels afgekeurd zijn, heeft de hond nog een mooie oprijlaan ook. Dat is pas een echt hondenleven!

 

Een goede raad:

Mensen, lees de verpakking en teksten aandachtig. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je koopt. Bij koopjes is de garantie meestal tot de deur

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

Lees ook eens van deze auteur de eerste twee hoofdstukken van zijn nieuwe boek

Steenrijk