"Gender probleem"

Als je denkt dat je alles in Nederland wel voorbij hebt zien komen, blijkt er altijd wel een nieuw probleem gevonden te worden. Of het nu de komkommertijd is en men niets beter te melden heeft, ik weet het niet, maar Nederland heeft weer iets gevonden waar men zich druk over kan maken:

 

Blijkbaar schijnen er zich mensen in ons landje te irriteren om aangesproken te worden als 'meneer' of 'mevrouw'! Nu kan ik mij daar iets bij voorstellen als je een grote baard hebt en ‘mevrouw’ tegen je wordt gezegd. De persoon in kwestie, die dit zegt heeft misschien een slecht zicht of een vuiltje in zijn oog, maar om hier nou ophef over te maken....

 

Is 'meneer' of  'mevrouw' ineens een scheldwoord geworden? Negerzoenen en zwarte Piet zijn al verbannen, blanke vla waarschijnlijk ook en nu mag ik ook niet meer aangesproken worden met 'meneer'! En ik voel mij toevallig wel 'meneer!

 

Dus krijg ik straks een briefje van de belastingdienst met 'Geacht persoon' of  'Hey maat'! Aangezien ik geen vriend van de belastinginspecteur ben en hij mij ook niet kent, maar wel een zakelijke brief stuurt, wil ik ook gerespecteerd behandeld te worden en niet als een persoon te worden afgedaan. In het ziekenhuis wil je ook niet als een nummer behandeld worden, maar nu wordt je ineens een ‘minderwaardig’ persoon, een onbekende, respectloos 'een mens'' die toevallig ergens aanwezig is. Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt het nu "Geachte reiziger.." In Amsterdam gaan er straks brieven de deur uit met "Beste Amsterdammer"

 

Mijn God! Als ik al op het station kom, is dat om een kroketje te kopen en niet om te reizen met de trein. Wie denk men wel dat ik ben? Een melding van :  "Beste reiziger, in de hal is een verdachte tas gevonden, wilt u zich rustig naar de uitgang van het station begeven!", slaat dan blijkbaar niet op mij, want ik ben geen reiziger. Ben ik ineens niet meer belangrijk omdat ik alleen maar een kroketje kom kopen? Mag ik bij de verdachte tas wel blijven staan? Bij 'Dames en heren' weet je in ieder geval dat beide seksen worden bedoeld en of je nu een geslachtsverandering hebt ondergaan of niet en of je nu verder als vrouw of als man door het leven wilt gaan, zelfs als je hermafrodiet bent, je weet dat je naar de uitgang moet gaan. Nu zijn alleen de reizigers nog maar van belang!

 

Of wat valt te denken van die expat die werkt in Amsterdam, die tijdelijk in Nederland woont op een flatje en een brief van de gemeente krijgt over de gemeentelijke belasting, die ineens als "Beste Amsterdammer" wordt aangesproken? Is deze brief voor hem dan niet geldig?

 

De volgende stap wordt ongetwijfeld een wijziging in de beroepsnamen. Typische beroepen met de naam van een gender erin, zoals een timmerman of vroedvrouw, is natuurlijk helemaal uit den boze. Als ik dan een aannemer vraag om een persoon die wat kozijnen komt plaatsen, moet ik dan vragen om een 'timmerlied'? Want stel je voor dat de timmerman een vrouw blijkt te zijn, nou dan heb ik haar natuurlijk vreselijk beledigd.

 

Waar zit nou die ophef? Even logisch nadenken. Gesteld dat ik een man was en als vrouw door het leven wil gaan. Dan ben ik hoogstwaarschijnlijk gekleed als vrouw en 'opgemaakt' als een vrouw. Dan ben je vereerd als men jou bij de groenteman (o jee, weer zo’n woord!) aanspreekt met "Kan ik u ergens mee helpen mevrouw?" Zie je die verkoper al zeggen tegen een klant: "Kan ik u ergens mee helpen, eerbiedwaardig persoon?" Dan wordt je toch niet meer serieus genomen! Dus op straat zal de gender over het algemeen juist worden aangesproken op de manier zoals deze persoon dat wenst. En in die gevallen waar men onzeker is van de origine van de sekse, valt nog altijd met 'dames en heren' beide geslachten eronder. Ook op de stations. Misschien moeten de omroeper nog een sterretje (*) erbij zetten voor de duidelijkheid: doorhalen wat niet van toepassing is! Doe me nu een lol!

 

Tot op heden, heb ik geleerd bij officiële brieven gericht aan personen die ik niet ken, in de aanhef te zetten 'aan de heer of mevrouw xxx.' Ongeacht wie mijn brief moet beantwoorden, één van beide is toch goed. Moet ik mij nu beledigd voelen als ik in een brief met beiden word aangesproken?

 

Kortom, Nederland weer op zijn smalst. Er wordt weer een probleem gemaakt van iets wat er niet was en nu worden andere groepen weer beledigd, zoals ik, die mij geen reiziger voel en alleen maar een kroketje wil. Het lijkt nu wel of ik als klant van uitsluitend een kroketje niet meer word gewaardeerd en men mij liever niet meer op het station ziet. Straks staat er bij het toilet ook nog 'voor de reizigers. Dan mag ik geeneens meer gebruik maken van het toilet, als die kroket toevallig verkeerd valt.

 

Het lijkt wel of iedereen in Nederland een kort lontje heeft en ó zo snel op zijn tenen is getrapt! Nou mensen, (onzijdig, ik moet oppassen!) ik ga mij er niets van aantrekken. Als er een verdachte tas wordt gevonden ren ik ook snel naar buiten, ongeacht of dat alleen voor de reizigers is bedoeld. Ik raad ieder ander, man of vrouw, ongeacht je seksuele voorkeur hetzelfde te doen en je hier niets van aan te trekken.

 

 

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

Lees ook eens van deze auteur de eerste twee hoofdstukken van zijn nieuwe boek

Steenrijk