Corona: de positieve effecten

Wat gebeurd er met mensen indien zij ineens uit hun ‘comfort’- zone worden gehaald. Bijvoorbeeld wanneer er iets gebeurd wat onvoorzien was, waar geen verzekering rekening mee kan houden en waar een kwestie van overleven vanaf hangt?

 

Men wordt creatief.Als alles ‘z’n gangetje gaat’, is er geen reden om je werk, je gewoonten of persoonlijke situatie te wijzigen. Maar wanneer er ineens iets bizars gebeurd of je denkt op punt staat te gebeuren; een watersnood, een vulkaanuitbarsting of in dit geval een uitbraak van een corona griepje, en men zijn huis niet meer uit mag, of slechts beperkt, komt dat de samenleving in de eerste plaats niet ten goede. Inkomsten van horeca, retail of bedrijven in de dienstensector staan onder druk.

 

Hier wil ik het hier niet hebben hoe vervelend dit is en hoe zielig dit is voor bepaalde doelgroepen, maar ook overde creativiteit, veerkracht en verboederlijking die mensen in zich hebben, zonder zich er van bewust te zijn dat ze het in zich hebben, en van de nood letterlijk een deugd weten te maken.

 

Geloof mij. Ik ben niet onmenselijk. Ik vind het ook schrijnend dat ouders in een verpleeginrichting niet bezochtkunnen worden door hun dierbaren. Veelal de enige afleiding die zij hebben. En ook ik heb medeleven voor de pijnlijke situatie dat plotsklaps en onverwacht dierbaren overlijden, maar zulke zaken komen voor en zijn inmiddels gebeurd. Je mag best even verdrietig zijn als het je overkomt, maar het leven gaat door! Wat nu?

 

Allereerst valt mij op hoeveel werknemers ineens ook van huis uit kunnen werken. Blijkbaar moeten dewerkgevers hen nu (verplicht) wat meer vertrouwen en toelaten thuis te werken. Voor veel beroepen in de dienstensector wordt dit goed opgepakt, want ik krijg nog steeds mijn belastingaanslag op tijd en mijn emails aan instanties worden ook prima beantwoord. Voor een overleg wat normaal een halve dag reizen kost blijkt nu een videoconferencing of gewoon telefoongesprek met meerdere personen tegelijk prima mogelijk van huis uit. De gesprekken worden korter en zakelijker. Hmm, ook niet slecht. Voor hen die toch de weg op moeten, zijn er minder files. Ondanks de net ingevoerde 100 km/u, blijkt ik nog eerder op mijn werk te komen, dan normaal. Ook niet onprettig. Internetbedrijven en telecommunicatiebedrijven hebben de beste omzetten in maanden, terwijl ook de doe-het-zelf zaken en tuincentra ook goede zaken doen. Tegelijkertijd is er ruimte om nu eindelijke alle achterstallige klusjes in huis te doen. Dat is mij ook wel gebleken, toen ik besloot mijn tuin op te knappen en vuilnis af te voeren naar de stortplaats. Er was geen enkele file op de snelweg, maar voor de stortplaats stond ik een klein uur in de rij om mijn afval weg te kunnen gooien. Uit de file die daar stond bleek duidelijk hoe heel Nederland op hetzelfde idee was gekomen. Oftewel van de nood werd een deugd gemaakt. Ook die werknemers die door een sluiting van de winkel, ‘gedwongen’ waren thuis te blijven, werden weliswaar doorbetaald maar kregen ook de opdracht om wat te gaan studeren en er werden digitaal bijscholingen gegeven, zodat zij, wanneer men uiteindelijk weer kan gaan werken, een groter rugzakje met kennis hebben gekregen. Ook werden alternatieve zaken bedacht om afgelaste evenementen toch nog een ‘swing’ te kunnen geven. Bij een retailbedrijf dat in veel landen kleding verkoopt, werd een songfestival georganiseerd bij en door haar medewerkers. Aangezien dit retailbedrijf in heel Europa zit, kunnen nu alle medewerkers een eigen gemaakt liedje op een werkgeverssite ‘workplace’ zetten en zal er daaruit een winnaar worden gekozen. Zo heeft Europa in ieder geval door dit initiatief voor haar medewerkers toch een eigen evenement weten te maken, die zeker de saamhorigheid en arbeidssfeer positief beïnvloed.

 

Ook zijdelings voor het milieu zijn er positieve effecten. In Wuhan waar Corana begon, één van de meest vervuildeplaatsen ter wereld, waar ademhalen geen pretje is vanwege de vervuiling, was door de verplichte lockdown na twee weken een relatief schoon gebied ontstaan waar men ineens weer eens de zon kon zien. Ik vraag mij af of er kinderen waren die hun ouders hebben gevraagd was dat goudgele verlichte ding aan de hemel was en de ouders antwoordden: “Dat is de zon mijn kindje. Dat zie je als er geen smog over de stad hangt!” Deze twee weken van lockdown bleken een vermindering van 25% van de uitstoot te kunnen realiseren.

 

Een ander positief effect, hoe naar het ook klinkt, is dat met corona de wereld eigenlijk zichzelf hersteld. Allezwakkeren uit de samenleving zullen het ontgelden, maar de sterkeren onder ons blijven leven en zijn bestand tegen deze virusinfectie. Dat was zo met de pest, de Mexicaanse griep, de Spaanse griep en alle andere ziekten die de mensheid in door de eeuwen heen heeft ondervonden.

 

Tenslotte, hoe erg corona ook kan zijn voor degenen die het niet overleven, zo’n lockdown heeft meer effect danalle milieumaatregelen die we onze burgers opleggen, zoals wat minder hard te gaan rijden en de boeren nieuwe quota’s opleggen. Misschien zouden we een jaarlijkse lockdown moeten hebben, om de aarde even te laten bijkomen van alle vervuiling en zijn de effecten voor het het milieu beter dan alle maatregelen die we per land nemen om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

Columns