Nederland heeft een probleem.
Eigenlijk heeft Nederland al jaren een probleem, maar daar lijkt het land tot op heden haar kop voor in het zand te hebben gestoken. Nu de zoveelste aardbeving in Loppersum en omstreken zich heeft voorgedaan - en ook steeds krachtiger lijken te worden - kan Vadertje Staat het niet langer ontkennen: het onttrekken van de grote hoeveelheden aardgas uit de bodem van Groningen heeft aardbevingen tot gevolg!
Wat ik niet snap is dat toch het kleinste kind kan bedenken dat wanneer de druk in een ballon kleiner wordt, de ballon ook zal krimpen, oftewel als je aardgas uit de bodem haalt, zal op gegeven moment ook de grond inzakken. Aardbevingen waren slechts een kwestie van tijd.
Mij is altijd bijgebracht dat je geld moet reserveren voor onvoorziene zaken. Nu zijn aardbevingen eigenlijk in dit geval zelfs te voorzien, maar blijkbaar wordt men nu pas wakker nu de bom is ingeslagen en miljarden nodig zijn voor de reparatie van woningen en compensatie voor de verliezen van de waarde van de eigenaren op hun woningen. Nu moeten we het
ineens met minder aardgas doen.
Tegelijk de aardgaskraan sluiten
om volgende bevingen te voorkomen, 8 miljoen huishoudens toch van warmte te kunnen voorzien en ook nog eens het buitenland te vriend te houden waar langdurige contracten mee zijn afgesloten wordt een onmogelijke opgave.
Er wordt nu al een beroep gedaan op de telers in kassen en industrie om over te schakelen naar andere energiebronnen. Het zal ook niet lang duren dat van de burgers, die niet in de provincie Groningen wonen, uit solidariteit met hen gevraagd wordt om ook een duit in het zakje te doen om de metamorfose van het huidige aardgasnet naar een andere warmtebron
mogelijke te maken.
Ik verwacht dat iedere huiseigenaar met een gasaansluiting straks de rekening gepresenteerd krijgt. Aanschaf van een elektrische boiler, versterken van de stoppenkast met extra aansluitingen voor het koken op elektra, het aanschaffen van elektrische kookplaten en zelfs daarvoor geschikte pannen, het verwijderen van de gasleidingen etc. Ook bij de verkoop
van een aardgaswoning zal de
waarde verminderen. De nieuwe eigenaar zal in zijn budget rekening moeten houden met de kosten die ik bovenstaand heb genoemd met zich mee zal brengen. Acht miljoen huishoudens die de rekening gepresenteerd krijgen, terwijl dit al jaren geleden kon worden voorzien. Waarom heeft de overheid hiervoor twintig jaar geleden al niet een potje voor gemaakt? Betalen we daar geen belasting voor?
Echter behalve deze kosten die ik zachtjes inschat op een kleine 8000 euro per huishouden, kunnen we niet binnen enkele jaren een heel aardgasnetwerk vervangen voor een alternatief.
Wat valt er in de tussentijd te doen? Er zijn verschillende opties;
- we kunnen de kolencentrales weer opstarten en daarmee met enkele extra aan te schaffen elektrische kachels de winter overleven.
- President Trump volgen en het klimaatakkoord in de versnipperaar gooien: Wanneer we de CO2-uitstoot verhogen, zullen de temperaturen in de winter minder dalen en gebruiken we minder aardgas voor verwarming.
- Alle inwoners uit de provincie Groningen evacueren naar andere plaatsen in Nederland en de gaskraan weer opendraaien. (Kost volgens mij minder dan schadevergoedingen en aanpassingen aan de woningen)
- Of.... voor de komende tijd nieuwe aardgasvelden aanboren. Ojé, ja, in de Waddenzee. We weten dat daar gasvelden zijn. Die zijn goed en veilig te exploreren en als er een beving plaatsvindt in de Waddenzee, dan storten daar geen woningen van in. Voor de komende tien jaar hebben we dan nog even
respijt om tot een goede oplossing
te komen en kan de regering
ook vast gaan sparen voor de ombouw van heel Nederland op een nieuwe energiebron. Uiteindelijk is daar geen ontkomen aan.
Maar laten we wel realistisch blijven. Iedere Nederlander maakt bezwaar als er iets in zijn of haar achtertuin gebeurd wat-ie niet wil hebben. Windmolens, aardgas uit de Waddenzee, kerncentrales enz. Willen wij een duurzaam welzijnsniveau houden, dan zullen wij ook water bij de wijn moeten doen en een windmolen in de achtertuin accepteren, zullen we een
paar kerncentrales moeten bouwen
of soms een stukje natuur op moeten geven, zoals de Waddenzee om behaaglijke warme voeten te houden.
Is er nog iets positiefs te melden?
Ja. Eén groep bewoners in Nederland heeft een voordeel bij dit aardgasprobleem: De prijzen van de woningen met stadsverwarming zullen de komende jaren aanzienlijk gaan stijgen. De nieuwe koper hoeft daar immers naast de aankoop van zijn nieuwe woning geen extra kosten te maken voor voorzieningen die over enkele jaren vervangen moeten worden. Deze huizen zijn op de toekomst voorbereid.
Voor de overige 8 miljoen huishoudens geldt, begin maar vast te sparen, want de rekening komt bij jullie terecht.... tenzij je die kolencentrale, kerncentrale of windmolens in je achtertuin accepteert.
.
Auteur
Tiberius
Black
Lees ook eens van deze auteur de eerste twee hoofdstukken van zijn nieuwe boek
|
Steenrijk |
|